Τέχνη & Πολιτισμός της Καλύμνου

texnh
texnh
texnh
texnh

Τέχνη & Πολιτισμός

Η Κάλυμνος εκτός του ότι είναι γνωστή ως νησί των σφουγγαράδων, είναι επίσης γνωστή ως το νησί των Τεχνών και των Γραμμάτων. Αξιόλογοι ναοί αλλά και μουσεία, με έργα και ευρήματα ανεκτίμητης αξίας, υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί. Από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι και τα τελευταία χρόνια μια σειρά εμπνευσμένων καλλιτεχνών, ζωγράφων, γλυπτών και λογοτεχνών, χαράζει ανεξίτηλα μια πορεία στο χώρο της Τέχνης.

Γόνοι απλών σφουγγαράδων, σπουδάζουν αναπτύσσονται και διαπρέπουν για το ταλέντο τους. Διαγράφουν λαμπρή πορεία και τα έργα τους αληθινά αριστουργήματα.

Μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες είναι οι: Σακελλάρης Μαγκλής, Σακελλάρης Γαλουζής, Γεώργιος Οικονόμου, Εμμανουήλ Ζαΐρης, Μιχάλης Αλαχούζος, Αντώνης Καραφυλλάκης αλλά και άλλοι πολλοί όπως ο Μπιλλήρης, ο Κουρούνης και ο Τάταρης με αξιόλογο επίσης έργο.

Ναοί όπου μπορεί κανείς να δει τα στολίδια αυτών των μεγάλων δημιουργών αλλά και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των ναών αυτών, είναι: ο Ιερός Ναός Σωτήρος Χριστού (Μητρόπολη), ο Ναός της Παναγιάς της Χωστής στο Βαθύ αλλά και οι Άγιοι Απόστολοι Άργους, ο Άγιος Γεώργιος Πανόρμου, ο Άγιος Σάββας και πολλοί άλλοι ναοί.

Μουσεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχοντικό Βουβάλη στην Πόθια και το Ναυτικό- Λαογραφικό Μουσείο με ήθη, έθιμα και τρόπους εργασίας των σφουγγαράδων και των δυτών, το μουσείο Βαλσαμίδη στα Βλυχάδια, με μοναδικά θαλάσσια ευρήματα και το Παραδοσιακό Σπίτι στο δρόμο προς τον Άγιο Σάββα, όπου θα ξεναγηθείτε πίσω στο χρόνο, στα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού.